ZRALÉ AVOKÁDO

image_34

  Avokádo je skvělý zdroj železa, vitamínu B6, vlákniny a hlavně tzn. „zdravého tuku“ – tuky vysoké biologické hodnoty, které jsou převážně nenasycené a hlavní je že neobsahují cholesterol.

  Hodí se do sladkých i slaných salátů, jen tak na krajíc chleba s máslem k snídani nebo jako skvělý mexický pokrm vhodný na oslavu nebo k televizi – guacamole.

  Možná se Vám ale stejně jako mně několikrát podařilo koupit tento kus ovoce, se kterým se absolutně nedalo pracovat. Dužina se odmítala nechat seškrábnout od slupky a pecka v ní vězela jako přikovaná. Samotná chuť nebyla nic moc a na avokádo jste možná dokonce i do konce života zanevřeli.

  V tom případě bych Vás zase ráda přitáhla na avokádovou stranu! Nic není ztraceno, pokud budete správně vybírat již v supermarketu.

  Správně zralé avokádo, které se dá krásně vyškrábnout ze slupky, se na první pohled z dálky jeví jako černé, ale zblízka má tmavě zelenou barvu. Pomačkám zjistíme, že je poddajné a měkké, ale musí být pevné. Takové avokádo patří právě do Vašeho košíku a může s Vámi odcestovat domů.

  Co ale dělat, když se na Vás v obchodě z regálu usmívají samé světle zelené plody? To se nedá nic dělat a doma musí dozrát. Skvěle se mu daří na okně, kde dozraje do jednoho až dvou dnů. Ještě rychleji dozraje v papírovém pytlíku bez děr nebo zabalené v novinách. A pokud chcete ještě proces urychlit, vložte k němu druhé avokádo, banán nebo jablko. Toto ovoce vypouští ethylen ve větší míře. Čím více ho bude, tím rychleji plod dozraje.

  Pokud ale zrovna přišla návštěva a vy se chcete blýsknout s Vaším guacamole ihned, doporučuji avokádo zabalit do alobalu a na 15 minut ho uložit ho do trouby vyhřáté na 180°C. Avokádo změkne a můžete ho hned porcovat.



image_2 Autor:
Důvod proč redakce

Nebol nájdený žiaden obsah