DALŠÍ DŮLEŽITÝ VITAMÍN
Výživa a zdraví
05.05.2023 - 01:03
Vitamín K
patří k těm méně známým. Přitom významně ovlivňuje krevní srážlivost a důležitý je mimo jiné pro metabolismus kostí.
Naše tělo si ho nedokáže vytvořit samo v dostatečném množství, a proto ho musíme přijímat v potravě.
V jídelníčku by určitě neměl chybět v případě, pokud užíváte vitamín D3 a vápník.
NA CO JE DOBRÝ VITAMÍN "K"
- přispívá k normální srážlivosti krve. Pokud tedy berete léky zvyšující srážlivost krve (například s účinnou látkou warfarin), je potřeba počítat s tím, že tyto léky blokují účinky vitamínu K v organizmu.
- má pozitivní vliv na zdraví kostí a vysoké hladiny vitaminu K jsou spojené se zvýšenou hustotou kostních minerálů a sníženým rizikem zlomenin.
K2 + D3 + vápník
proč kombinace vitamínu K2, vitamínu D3 a vápníku?
Vápník je minerál velmi důležitý pro zdraví kostí. Aby ho ale naše tělo dokázalo vstřebat a vápník tak nezůstával v krevním řečišti, potřebuje pomocníky.
Těmi jsou právě vitamín D3, který se účastní na vstřebávání vápníku, a vitamín K2. Ten aktivuje enzymy transportující vápník do kostí a zubů a podílí se tak na ukládání vápníku tam, kde je ho potřeba.
V ČEM JE VITAMÍN K
Označení vitamín K zahrnuje dvě odlišné formy vitamínů – K1 a K2. Ty jsou ukryté v zcela rozdílných potravinách, přesto jsou ale pro nás důležité oba.
Vitamín K1 najdete přirozeně hlavně v:
- listové zelenině (špenát, kapusta, salát),
- obilných travách (vojtěška),
- rostlinných olejích (řepkový, sójový),
- dalších druzích zeleniny (brokolice),
- řasách.
Vitamín K1 v tom ale není sám. Pokud chcete do jídelníčku zařadit vitamín K2, je třeba naložit si na talíř:
- zdroje vitamínu Kmléčné výrobky (sýr, tvaroh),
- vejce,
- játra,
- maso.
Doporučená denní dávka vitamínu K není přesně stanovena a doporučení se liší.
Obecně je možné říci, že v dospělosti se jedná o 90 až 120 μg, přičemž u těhotných a kojících žen by se měl příjem pohybovat na nižší z uvedených hodnot.
Potřeba vitamínu K naopak stoupá při akutních nebo chronických onemocněních, rekonvalescenci, při poruchách příjmu potravy, alternativních způsobech stravování nebo u seniorů.
NEDOSTATEK VITAMÍNU K
Může být spojen například s poruchami střevní mikroflóry nebo špatnou absorpcí tuků, dále se může objevit při celiakii, onemocnění jater, chronickém průjmu, syndromu krátkého střeva nebo po podávání širokospektrých antibiotik ovlivňujících střevní mikroflóru.
Autor: Důvod proč redakce |