DNES JE SVĚTOVÝ DEN VITAMÍNU C
Výživa a zdraví
05.04.2023 - 09:49
Jeden to jeden z nejznámějších, nejběžnějších a hlavně nejpotřebnějších vitamínů.
„Céčko“ je důležitou součástí organismu každého člověka.
„Céčko“ je důležitou součástí organismu každého člověka.
Mezi jeho hlavní úlohy patří:
vstřebávání těžkých kovů
podporuje imunitu
má mírně povzbuzující účinky
podporuje správné fungování nervového systému.
Je totiž nezbytný pro správnou činnost mozku
přispívá k normální tvorbě kolagenu a ke správné funkci chrupavek i kostí.
Dodává pokožce pružnost, pevnost a stará se o dobrý stav zubů a dásní.
A zároveň působí jako nezbytný antioxidant.
Dále podporuje:
hojení ran
snižuje hladinu cholesterolu
urychluje obnovu buněk.
Také snižuje pravděpodobnost vzniku srdečně-cévních onemocnění .
Naše tělo si vitamín C (jako naprostu většinu vitamínů) vyrobit neumí a tak jsme odkázání na jeho externí příjem (ovoce, zelenina, doplňky stravy).
To je důvod, proč je nezbytné dbát na vyváženou stravu. Jedině tak totiž můžeme přirozenou cestou získat látky, bez kterých se zdravý člověk prostě neobejde.
Víme, že jej obsahuje většina citrusových plodů, kiwi, jahody, meloun nebo maliny. Výborným zdrojem jsou také rajčata, zelí, růžičková kapusta, červená i zelená paprika a dokonce i brokolice a brambory.
Zajímavým zdrojem vitamínu C je také křen nebo játra (a to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí).
Možná pro vás bude překvapením, že „céčko“ najdeme i v koření. Třeba v muškátovém květu, kmínu, tymiánu, majoránce nebo ve skořici.
Víme, že jej obsahuje většina citrusových plodů, kiwi, jahody, meloun nebo maliny. Výborným zdrojem jsou také rajčata, zelí, růžičková kapusta, červená i zelená paprika a dokonce i brokolice a brambory.
Zajímavým zdrojem vitamínu C je také křen nebo játra (a to hovězí, telecí, vepřová i kuřecí).
Možná pro vás bude překvapením, že „céčko“ najdeme i v koření. Třeba v muškátovém květu, kmínu, tymiánu, majoránce nebo ve skořici.
DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU C JE U DOSPĚLÉHO ČLOVĚKA 60 MILIGRAMŮ.
Ale pozor, vitamín C se z potravin ztrácí během dlouhodobého skladování i vaření a ohřívání.
Proto konzumujte co nejvíce ovoce a zeleniny v syrovém stavu.
Nedostatek vitamínu C se projevuje:
zvýšenou únavou
nedostatečnou odolností proti infekcím
větší kazivostí zubů,
žaludečními problémy
ZÁVĚR
Vitamín C má kromě zdravotních přínosů ještě jednu velikou výhodu, nemusíme se bát jeho předávkování. Je totiž rozpustný ve vodě a po přijetí jeho nadbytečného množství se prostřednictvím moči vyloučí z těla ven.
Nevýhodou ale je, že si jej neumíme uchovat do zásob, a proto je nutné jeho přísun pravidelně doplňovat.
I proto je lepší, pokud užíváme „céčko“ jako doplněk stravy, zvolit spíše formu s postupným uvolňováním.
Nevýhodou ale je, že si jej neumíme uchovat do zásob, a proto je nutné jeho přísun pravidelně doplňovat.
I proto je lepší, pokud užíváme „céčko“ jako doplněk stravy, zvolit spíše formu s postupným uvolňováním.
Autor: Důvod proč redakce |