Cukr a vliv na zdraví.
Dnes se podíváme blíže na cukr, který je dalším rizikovým faktorem (stejně jako v předchozím článku zmiňovaná sůl) mající vliv na náš organismus.
Nadměrná konzumace cukru tedy přímo souvisí se vznikem obezity, která je už v některých částech západního světa ve stádiu pandemie. Obezita je jedním ze zásadních faktorů při rozvoji vážných nemocí, jako jsou choroby srdce a cév, onemocnění ledvin, kostí a jater nebo diabetes,
Jaké je ale doporučené maximální množství, které bychom měli za den zkonzumovat?
Cukr (výrobek z řepy nebo třtiny cukrové) patří mezi sacharidy, které jsou spolu s bílkovinami a tuky hlavními živinami (makroživiny).
Sacharidy by měly tvořit 40 % denního příjmu energie (tuky a bílkoviny po 30%) a přednostně by měly být konzumovány sacharidy složené, např. škrob.
Jednoduché sacharidy (cukry), které nejsou přirozeně obsaženy v potravinách (tzv. cukry přidané - cukr a sirupy) mají dodávat pouze 10 % energie.
Toto množství je u naší populace překračováno téměř dvojnásobně a má řadu nepříznivých vlivů na zdraví.
Jaký je doporučený maximální denní příjem cukru?
WHO doporučuje preferovat ve stravě polysacharidy, cukrů konzumovat denně maximálně 90 g, přidaných cukrů pouze 50 g (v budoucnu 25 g).
Z hlediska výživového je konzumace většího množství cukrů riziková.
Při nedostatečném výdeji energie se ukládají ve formě tuku a mají další nežádoucí účinky.
Nezanedbatelné nejsou ani kariogenní účinky cukrů.
Doporučení na závěr?
Sladká chuť je většinou lidí oblíbená (její obliba je člověku vrozena). V současnosti však příjem cukrů výrazně převyšuje doporučené dávky, a proto bychom měli jejich příjem výrazně omezit.
Autor: Důvod proč redakce |