Vláknina
Důležitou funkcí vlákniny je zpomalovat vstřebávání jednoduchých cukrů do krve.
Vzhledem k tomu, že vláknina obecně (tedy oba druhy – rozpustná i nerozpustná) je sytá a málo kalorická, může významně pomoci i s hubnutím.
Navzdory takřka zázračným účinkům vlákniny jí dnes řada lidí nekonzumuje dostatek.
Průměrný Čech má ve stravě jen okolo 7–10 g vlákniny denně, což je velmi málo.
Ideální doporučení pro příjem vlákniny je kolem 30 gramů denně.
Na rozpustnou vlákninu jsou bohaté ovesné vločky a otruby, jablka, citrusové plody a jahody, fazole, hrách a čočka, ječmen a rýžové otruby.
V obsahu nerozpustné vlákniny vedou celozrnné obiloviny, jako třeba ječmen, celozrnné chleby, pšeničné obiloviny a otruby, zelenina, jako je mrkev, zelí, řepa a květák.
Některé potraviny, jako třeba ořechy, jsou zdrojem obou typů vlákniny.
A víte, že vláknina má vliv i na snížení glykemického indexu (stejně jako bílkovina)?
Kolik vlákniny denně zkonzumujete vy?
Autor: Důvod proč redakce |