Vláknina

image_84
Co všechno bychom o ní měli vědět?
Hraje klíčovou roli v otázce našeho zdraví.
Rozlišuje se přitom vláknina rozpustná, která ve vodě bobtná, a nerozpustná, kterou tělo nedokáže nijak rozložit. Prospěšné jsou obě, každá jiným způsobem.

Zvýšený příjem vlákniny není nebezpečný. Výjimečné vedlejší účinky, zahrnující možnost nadýmání, křečí do břicha či zácpy, eliminuje dostatečný pitný režim (přibližně 2 litry vody denně). 
S vlákninou proto hodně pijte!


Důležitou funkcí vlákniny je zpomalovat vstřebávání jednoduchých cukrů do krve.

Vzhledem k tomu, že vláknina obecně (tedy oba druhy – rozpustná i nerozpustná) je sytá a málo kalorická, může významně pomoci i s hubnutím.


Navzdory takřka zázračným účinkům vlákniny jí dnes řada lidí nekonzumuje dostatek. 

Průměrný Čech má ve stravě jen okolo 7–10 g vlákniny denně, což je velmi málo. 

 

Ideální doporučení pro příjem vlákniny je kolem 30 gramů denně.


 

Na rozpustnou vlákninu jsou bohaté ovesné vločky a otruby, jablka, citrusové plody a jahody, fazole, hrách a čočka, ječmen a rýžové otruby. 


V obsahu nerozpustné vlákniny vedou celozrnné obiloviny, jako třeba ječmen, celozrnné chleby, pšeničné obiloviny a otruby, zelenina, jako je mrkev, zelí, řepa a květák.


Některé potraviny, jako třeba ořechy, jsou zdrojem obou typů vlákniny.


A víte, že vláknina má vliv i na snížení glykemického indexu (stejně jako bílkovina)?


Kolik vlákniny denně zkonzumujete vy?



image_2 Autor:
Důvod proč redakce

Nebol nájdený žiaden obsah