Tuky v těle vs. tuky v jídle

Zdravé vs. nezdravé tuky

Hodně lidí bojuje s tukovými zásobami svého těla, ale málo kdo ví, že tuto bitvu nemůže vyhrát, pokud se bude vyhýbat tukům v potravě. Naopak! Díky konzumaci „správných“ tuků, se můžete zbavit těch v těle. Nedává vám to smysl? 

Vprvní řadě se nabízí otázka, proč si vlastně naše tělo ukládá něco tak zbytečného a neforemného. Ač se vám to může zdát nepravděpodobné, naše špíčky opravdu potřebujeme. Především ženy, pokud chtějí otěhotnět, by neměly držet nesmyslné drastické diety, protože pak mohou mít problémy s početím. Určité procento tělesných tuků potřebujeme nejen jako zásobu energie, hormonů a vitamínů, ale také pro jejich termoregulační funkci, ochranu před chladem. Proto si tělo dělá větší zásoby zvláště v zimě.

Co dělat, když se nevejdeme nejen do kalhot, ale ani do tabulek se správným podílem tuku? Začněte kamarádit s „hodnými“ tuky a zařaďte je do svého jídelníčku. Už dávno jsou pryč doby, kdy nám bylo doporučováno nakupovat pouze light produkty a obloukem se vyhýbat takovým dobrotám, jako je máslo nebo oříšky. Haleluja, že jsme dostali rozum a postupně se vracíme k poctivým plnotučným potravinám. Avokádo, bio kokosový tuk, nesolené oříšky a semínka všech druhů, kvalitní oleje, vajíčka, máslo…

V rozumném množství je konzumujte beze strachu denně. Zdravé tuky v nich nám prokážou velkou službu nejen v rovině chuťové, ale hlavně té zdravotní. Krásná pleť bez pupínků, lesklé vlasy, pevné nehty, zkrátka zdraví – to jsou benefity, které získáte, a přitom se vůbec nemusíte bát, že se vám tuky uloží do nadměrných tělesných zásob. Tělo se naopak naučí s tuky správně hospodařit.

JAKÉ TUKY URČITĚ NE?

Laciné nekvalitní rostlinné tuky, které najdete hlavně v různých polotovarech, sušenkách, polevách a pečivu. Dále přepálené tuky, které zdraví přímo škodí. Pozor také na konzumaci velkého množství živočišných tuků. To znamená, že opečená slanina k snídani, tatranka k svačině, vepřová krkovice k obědu, grilované klobásky k večeři a brambůrky k televizi nejsou správnou volbou.

Tipy, jak zařadit zdravé tuky do jídelníčku

SNÍDANĚ dvě vajíčka na hniličku s plátkem žitného kváskového chleba lehce pomazaného pravým máslem, čerstvá zelenina

SVAČINA 2-3 kostičky raw čokolády (min.70% obsah kakaa)

OBĚcelozrnné špagety s pestem z půlky avokáda, rajčaty, ricottou, česnekem a chilli papričkou

PŘESNÍDÁVKA malá hrst směsi oříšků a semínek (nesolených)

VEČEŘE dýňová polévka s červenou čočkou zakápnutá olejem z dýňových semínek

VÍTE, CO JE HLAVNÍM ZDROJEM TUKU V TĚLE? CUKR A ALKOHOL!

Tučné hity dnešní doby

GHÍ – indický elixír, u nás babiččina klasika v podobě přepuštěného másla, které nežlukne a vydrží i vysoké teploty.

KOKOSOVÝ TUK V BIO KVALITĚ – exotický zázrak, který má až neskutečně bohaté využití: od vaření až po kosmetiku.

CHIA SEMÍNKA – jsou hojně využívána sportovci, protože mimo jiné pomáhají s regulací vodního hospodářství v těle. Výborné jsou i pro malé děti, které baví jejich pudingová konzistence

 

KVÍZOVÁ OTÁZKA NA ZÁVĚR

Víte proč tučné věci chutnají lépe než ty odtučněné? Protože tuk na sebe váže kromě vitamínů také chuť. Potraviny se sníženým obsahem tuku se buď chuťově nedají srovnávat s originály nebo je u nich chuť vylepšena cukrem, škrobem a jiným aditivy, které tuto nezbytnou složku nahrazují. Bonusem je také to, že tučné věci zasytí, takže budete mít více energie.



image_2 Autor:
Důvod proč redakce

Nebol nájdený žiaden obsah