Recept QUINOA
Hlavní ingrediencí tohoto jednoduchého receptu je QUINOA, neboli merlík chilský.
Věřím, že jste již o této vychvalované super potravině pocházející z jihoamerických And slyšeli, ale možná jste se ještě neodvážili zařadit jí do vašeho jídelníčku.
Vyzkoušejte proto tento jednoduchý recept, který je ověřený a moc dobrý!
Quinoa se využívá v kuchyni jako obilovina, ale svým složením je odobná spíše špenátu, mangoldu či řepě a obsahuje více bílkovin. A jako bonus je tato potravina bezlepková a lehce stravitelná a je tak vhodná i pro děti a sportovce.
Quinoa na mexický způsob je vegetariánské jídlo tzv. z jednoho hrnce, v našem případě z jednoho pekáče. Inspirace ze stránekwww.eatgood4life.com.
Ingredience:
- 3 hrnky quinoa v sušeném stavu-nutné spařit vroucí vodou, aby zmizela hořkost!
- 1 hrnek kukuřice
- 2-3 hrnky uvařených fazolí (adzuki nebo jiné oblíbené)
- 1 hrnek loupaných nasekaných rajčat ( v létě čerstvé, v zimě konzervované)
- 4 hrnky zeleninového vývaru (bio bujón)
- na dochucení sůl, pepř a koření chilli con carne nebo klasické chilli.
- 1 mozzarella
- jarní cibulka nasekaná na kolečka nebo pažitka či jiné čerstvé oblíbené bylinky
Postup:
- Předehřejte troubu na 170-180°C.
- Připravte si středně velkou zapékací mísu (nezapomeňte, že se objem quinoa ještě zvětší) a dejte do ní všechny potřebné ingredience(mimo jarní cibulky a sýru). Vše zalijte vývarem a přikryté víkem nebo alobalem dejte do trouby.
- Pečte 1 hodinu, potom odkryjte poklop a přidejte na kousky natrhanou mozzarellu a nechte zapéct cca 20-30 minutek.
Podávejte teplé, dokud se sýr krásně táhne. Ozdobte jarní cibulkou.
Další zdravé a chutné recepty naleznete ZDE.
Autor: Důvod proč redakce |