Proteiny – podstata živých organismů
Často skloňované slovo dnešní doby je “protein”. Mnoho tyčinek, oplatek, krekrů, pomazánek, které zakoupíte v obchodech, v eshopech, i na benzínových pumpách, má jako součást etikety slovo “protein” nebo “bohaté na proteiny”.
Co to ale je protein? Kde se vyskytuje v normálním jídle? A k čemu bych ho případně měl potřebovat?
Proteiny neboli bílkoviny jsou základním stavebním materiálem těla. Jsou nezbytné pro růst, údržbu a opravu tělesných tkání, tvoří základní strukturu kostí, kůže, svalových vláken, enzymů a hormonů. Podle původu je můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné. Bílkoviny najdeme v široké škále potravin od semínek a ořechů, přes luštěniny a obiloviny, až po mléčné výrobky, vejce, ryby a maso.
Bílkoviny neboli proteiny naše tělo nezbytně potřebuje, jinak by nemohlo fungovat. Otázkou ale zůstává v jaké formě je nejlépe využije, zpracuje a “zabuduje” do těla.
Proč obohatit svůj jídelníček proteinovými doplňky stravy?
Dnešní doba má v oblasti stravování jeden společný jmenovatel. Většina lidí se stravuje pomocí fast-foodů, potravin z konvenčního zemědělství, nakupuje jen to co nabízí supermarkety a nejlépe, když jsou potraviny ve slevě.
Průměrný Čech za den zkonzumuje nějakou uzeninu, dále alespoň kousek masa (nejčastěji velmi tučného, silně průmyslově zpracovaného a plného aditiv a xenobiotik), několik druhů mléčných výrobků (sýr, mléko, jogurty), několik druhů potravin z bílé mouky a také sladkosti.
Všechny tyto potraviny mají určitý obsah bílkovin. Po sečtení bychom zjistili, že se převážná většina lidí přejídá. Mají bílkovin přespříliš, pokud bychom je přepočetli na objem svalové hmoty (s odečtením tukové tkáně). Ale otázkou je, kolik z těchto bílkovin z výše uvedené stravy si tělo využije, “předělá” si je na jednotlivé aminokyseliny a následně do sebe “zabuduje”. Troufneme si říci, že vstřebatelnost a využitelnost takovýchto bílkovin bude u většiny lidí dosti malá.
Z toho všeho vyplývá, že i když lidé jí hodně, jsou vlastně doslova podvyživeni lehce stravitelnými a “čistými” bílkovinami = takže tělo strádá.
Proteinové doplňky stravy nejsou jen pro sportovce a kulturisty. Naopak jsou velmi vhodné jako součást výživy dětí, hubnoucích i seniorů.
Využítí proteinových doplňků stravy je skvělé např. v různých pomazánkách, dipech, polévkách, shakech, smoothie nebo zeleninových šťávách. Tyto druhy jídel mohou konzumovat všechny věkové kategorie lidí.
Dnešní doba je pestrá na různé výživové směry: vegetariánství, vegaství, raw strava, paleo apod. – zde se proteinové doplňky stravy velmi hodí.
Pokud ve stravě něco vynecháte – a u výše uvedených směrů je to pochopitelné – pak si musím stravě rozumět, jinak si mohu vdlouhodobě velmi ublížit. Zde je opět na místě využívat proteinových dopľnků stravy ve formě prášku.
Situace na trhu ve 21. století: Obrovská nabídka proteinových doplňků
Celý trh – a to nejenom v České republice - je dnes doslova zaplaven širokou škálou doplňků obsahujících vysoké koncentrace bílkovin, odborně řečeno proteinové doplňky (suplementy).
Autor: Důvod proč redakce |