PIZZA (základ květák)
Korpus:
½ květáku, 4-5 bílků, 1 stroužek česneku /dle chuti, nemusí být, bazalka nebo oregano nebo obojí a trošku soli
Na obložení:
200 g šunky, 200 g žampionů, 1 malý rajčatový protlak + pár kapek stévie, 1 ks červené papriky, 100 g cherry rajčátek, rukola, polníček, bazalka – na ozdobu, italské koření na dochucení
Postup:
květák buď uvaříme a rozmačkáme nebo ve výkonném mixéru rozmixujeme skoro do hladka.
Vyšleháme sníh z bílků a opatrně smícháme s bylinkami a solí a česnekem.
Dáme zapéct do trouby na cca 180 °C na 30-40 minut /dle trouby lze i déle, korpus musí být kompaktní a skoro upečený, až jsou okraje růžové.
Mezitím si smícháme rajský protlak s kořením, stévií a troškou vody.
Žampiony očistíme a podusíme téměř do měkka.
Potřeme rozpečený korpus připravenou rajčatovou směsí a obložíme všemi zbývajícími surovinami nebo zvolíme kombinaci zcela dle chuti (olivy, cibule, tuňák…).
Nakonec lehce postříkáme extra vergine olivovým olejem a dáme zapéct - cca 20 minut.
Před servírováním ozdobíme zelenými bylinkami.
Autor: Důvod proč redakce |