Kofein

image_85

Jen málo lidí nemá rádo kávu. Její lákavá nahořklá chuť,  příjené aroma láká dle stránek focus-age.cz  téměř polovinu Čechů (49%).

 

Prvním benefitem kávy je, že nás mnohé dokáže zastavit, navodit příjemný pocit, uvědomění si sebe sama. Nikdo nechce pít kávu ve spěchu, není to ten pravý zážitek spojený s kávou.

Mnozí též kávou začínají den, neboť je nabudí, rozproudí, dovolí vyběhnout. Nicméně se doporučuje nepít kávu nalačno a hned si řekneme proč.

* Glykémie po vypití kávy nalačno prudce stoupne.                                                                                                                                                                               * Hladina cukru se zvýší.

* Dráždíme tím žaludeční sliznici - pálení žáhy, trávicí diskomfort.

Proč tomu tak je?

Kofein přijímaný vnápojích nalačno zřejmě brání svalům vstřebávat sacharidy zpotravin, které kávu následují. Ráno též tělo přirozeně vypouští zásobní cukry pro případ, že bychom hladověli. Hladina cukru se tedy už tak navýší. Jiné však bude, pokud se nejprve nasnídáme a teprve pak si dopřejeme šálek dobré kávy. Pak je již jedno, jakkoli silné.

Pozor - trpíme-li na průjmy, zcela určitě zjídelníčku vyjměme rituál ranní kávy. 

Každý víme, jak se po vypití šálku kávy cítíme. Pokud nám tluče srdce, rozbolí nás hlava, přepadnou závratě namísto chtěného povzbuzení nastoupí únava, bolest na hrudi či dokonce dušnost, doporučuje se na čas od kofeinu ustoupit. 

A pozor, to samé platí též o Coca-cole, Kofole, čokoládě či energetických drincích, které mohou obsahovat tolik kofeinu jako tři slabší espressa. Navíc zde často nacházíme i nehezký koktejl umělých sladidel. A to vše je pohromou jak pro naše ledviny, játra, ale rovněž srdíčko.

Udává se, že káva připravená na turecký způsob může zvednout hladinu cholesterolu o rovných 10 %. Zase platí – máte-li scholesterolem problém, není nic snazšího než upřednostnit kvalitní espresso. 

Na kávu si dají pozor i ti, kteří trpí pálením žáhy nebo nespavostí. Jde o to, že spánek je pro nás naprosto nezbytný. Chybí-li, výrazně poklesne kvalita života. Budíme se unavení, nevýkonní a ona hrstka energie, kterou disponujeme, se téměř celá spotřebuje vprofesním životě. 

U kávy se též traduje, že přítomný kofein pravděpodobně snižuje absorpci vápníku.

Pojďme si ale také říct ty další benefity kávy.  
Kofein vkávě zlepšuje též soustředění, mírně zlepšuje náladu, povzbuzuje metabolismus, slehkou nadsázkou by se dalo snad říci, že napomáhá redukci. Odborníci z Texaské univerzity tvrdí, že muži, kteří pijí alespoň dva šálky kávy denně, mají o 40 % menší pravděpodobnost, že budou jednou mít problémy serekcí. Nové studie též potvrzují pozitivní účinky kofeinového nápoje na zdravíjater. Podle nich mají lidé, kteříkávupijí pravidelně, o 21 % menší riziko, že se u nich rozvine chronické onemocněníjater. Benefity jsou shledávány také u Parkinsonovy choroby, případně i demence. Při praženíkávydochází k uvolnění chemikálie, která brání tvorbě bílkovin, jež jsou odpovědné za výše zmíněné. Podle vědců je tak dobré si v rámci prevence těchto onemocnění pravidelně dopřávat jeden šálek černékávykaždé ráno, ovšem ne na lačno, přičemž se může jednat též o bezkofeinovou variantu.

 
 
Naše dnešní čtení zakončíme citátem od Charlese Naurice de Talleyrand:

„Káva musí být horká jako peklo, černá jako ďabel a sladká jako láska.“ 



image_2 Autor:
Důvod proč redakce

Nebol nájdený žiaden obsah