Čokoláda jako Super potravina
Čokoláda, kdo by ji nemiloval! Možná to zní bláznivě, ale čokoládu si nemusíte odpírat ani když chcete snížit svoji váhu. Nevěříte? Tak čtěte dál…
Čokoláda ve své původní podobě je opravdu super potravinou, která tělo zásobuje slušnou dávkou antioxidantů a energií. Dokáže nás uklidnit, povzbudit i odměnit.
Bohužel není čokoláda jako čokoláda. Jestli si myslíte, že vám teď naordinuji jednu milku denně, tak to bohužel ne. Dnes je ohromný výběr v těchto sladkých tabulkách, ale jen malé procento jich je těch opravdových a kvalitních.
Pravá čokoláda je z velkého podílu tvořena z kakaových bobů (70-90%) a kakaového másla. A pokud chceme vybrat tu, která má zmiňované pozitivní účinky na naše tělo i duši, tak si to namiřte přímo do nejbližšího obchůdku se zdravou výživou a řekněte si o raw, neboli čokoládu z nepražených kakaových bobů. Znamená to, že při své úpravě neprošla vyšší než 40°C teplotou a zachovala si tak většinu cenných látek.
Podívejme se teď na složení :
Komerční čokoláda s 30% kakaové sušiny obsahuje: Cukr, kakaové máslo, sušené odstředěné mléko, kakaovou hmotu, sušenou syrovátku, mléčný tuk, lískooříškovou pastu, emulgátor, aroma. Hlavní složkou je zde cukr! Na 100g čokolády je až 57,5g rafinovaného cukru.
Raw čokoláda s 80% kakaa obsahuje: Kakaové máslo, kakaový prášek, datle, mletou vanilku. A na 100g je pouze 15g cukru, který pochází pouze z přirozených zdrojů.
Z toho vyplývá, že u klasické čokolády vás nabudí hromada cukru, ale u pravé nepražené čokolády hlavně kakao!
Sečteno a podtrženo to znamená, že až budete mít opět chuť na něco sladkého, tak bez váhání můžete sáhnout po pravé čokoládě, která vás nadopuje pozitivní energií a přitom se vám neuloží do tukových zásob. Ale pozor, všeho s mírou!
Zdroj: Sabina Kubalová
Autor: Důvod proč redakce |