Co jsou vlastně ledviny a jak fungují?

image_86

 Ledvinám se říká pramen života, který určuje jeho délku.


Věděli jste, že ledviny zpracují až 130 litrů krve denně? Filtrují krev a brání tomu, aby se do krevního oběhu dostával toxický odpad. To dělají, pokud fungují tak, jak mají. 

 Pokud nejsou, dávají nám to znát. Projevů je několik a mezi nejběžnější patří tyto:

  • Otoky způsobené zadržováním vody v těle. Otoky se projevují nejčastěji v oblasti dolních končetin a kloubů.
  • Potíže s močením, k nimž nepatří pouze nepříjemné pocity během močení, ale také změny barvy moči. 
  • Kožní vyrážky mohou signalizovat nejen zátěž ledvin, ale prakticky jakoukoli toxickou zátěž v těle. 
  • Ztráta energie: Proč může souviset právě s ledvinami? Protože zdravé ledviny produkují hormon erythropoietin, který se podílí na tvorbě červených krvinek. Se zátěží ledvin se produkce hormonu snižuje a s ní také množství červených krvinek. Ne-zřídkakdy nastává překyselení těla, doprovázené slabostí, únavou a sníženou aktivitou mozku.

A na jaké potraviny  a nápoje se tedy zaměřit, aby se naše ledviny dostaly opět do rovnováhy?

  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na antioxidanty a organismus hydratují.
  • Pijte přiměřeně, okolo 6–8 sklenic čisté vody denně.
  • Snažte se omezit sůl, výrazně tím ledvinám prospějete. Potraviny samy o sobě jí obsahují dostatek (nemluvě o polotovarech a ochucovadlech).

Pro správnou funkci ledvin je pitný režim naprosto zásadní.  Dlouhodobě snížený příjem tekutin může mít za následek poruchy ledvin nebo tvorbu močových kamenů. 

Jaké jsou tedy vhodné tekutiny, které by měly být základem našeho pitného režimu?

  • Voda, minerální voda s nižším obsahem sodíku a mineralizace, ovocné čaje, zázvorový čaj, bylinné čaje, zeleninové šťávy.

Mezi potraviny, které podporují funkci ledvin patří jednoznačně luštěniny, teplé zeleninové pokrmy, čerstvé ovoce, obilniny a některá masa.

  • Luštěniny – fazole (červené, adzuki, mungo), červená čočka.
  • Zelenina – kořenová zelenina, cibule, fenykl, zelí, kapusta, červená řepa, pórek, květák, brokolice, salátová okurka, kvašená zelenina.
  • Ovoce – brusinky, borůvky, lesní plody.
  • Obilniny a semena – jáhly, pohanka, oves, rýže, sezam a len.
  • Maso – ryba (tuňák, losos), krůta, králík.
  • Koření – skořice, zázvor, kurkuma.
  • Ochucovadla – mořské řasy, jablečný ocet...

Mezi potraviny, které obsahují některé složky zatěžující ledviny patří:

  • příliš solená a kořeněná jídla, omáčky, dipy a další ochucovadla – všechny kořenící směsi, předpřipravené marinády, konzervy
  • potraviny s vysokým obsahem bílkovin 
  • smažená, pečená, fritovaná jídla
  • bílá mouka, bílý cukr
  • káva, černý čaj, kakao, čokoláda, alkohol, cigarety 
  • potraviny s vysokým obsahem kyseliny šťavelové (převážně listová zelenina).

Nicméně je potřeba zmínit, že pokud nepatříte mezi pacienty s onemocněním ledvin, není potřeba se jim zcela vyhýbat.



image_2 Autor:
Důvod proč redakce

Nebol nájdený žiaden obsah