AQUEENA PRO CZ
ČISTÁ VODA
Jsme to, co pijeme!
Když množství vody obsažené v našem těle klesne o 2 %, pociťujeme únavu. Klesne-li o pouhých 9 %, dostaví se vážné zdravotní problémy. Tělo průměrného dospělého člověka obsahuje 35 až 50 litrů vody; mozek, srdce a svaly obsahují 75 % vody, krev 83 % a plíce 86 % vody.
Vzduch, který dýcháme, musí být před tím, než se dostane do plic, zcela nasycen vodou. To znamená, že bez vody nemůžeme dokonce ani dýchat.
Správný, vyvážený obsah vody je nezbytný pro životní funkce každé jednotlivé buňky. Příjem čisté (zdravé) vody je základním předpokladem optimálního fungování organismu.
Aby si dospělý člověk udržel životní funkce a dobré zdraví, musí vypít 2 až 3 litry vody denně.
Aby naše tělo mohlo normálně fungovat, musíme mu dodávat dostatečné množství čisté, zdravé vody. Jestliže množství vody v našem těle klesne o 2 %, cítíme se vyčerpaní. Klesne-li o 9 %, dostaví se vážné zdravotní problémy. Jestliže náš organismus ztratí 10 až 20 % vody, kterou obsahuje, nastane smrt.
Otrava z pitné vody
Jakou vodu bychom měli pít? Světová zdravotnická organizace (WHO) předložila v souvislosti s ochranou lidského zdraví svá doporučení ohledně kvality pitné vody. Jednotlivé země nemají podle těchto doporučení překračovat maximální povolenou koncentraci (MPC) některých látek v pitné vodě. Vyšší koncentrace určitých látek může vážně ovlivnit a ohrozit naše zdraví. Můžeme si být jisti, že voda, kterou každý den pijeme, je hygienicky nezávadná?
Gazolin, fluoridy, léčiva, pesticidy, olovo, azbest, dusičnany a dokonce radioaktivní odpad – to vše je rozpuštěno ve vodě, kterou pijete.
Dosud bylo identifikováno více než 800 druhů nečistot vyskytujících se vodě. Bylo prokázáno, že již nízká úroveň vystavení vlivu celé řady běžných znečišťujících látek má na člověka nebezpečné účinky, včetně pocitu nepohodlí, nemocí, poškození jater či nervů, a dokonce rakoviny!
Nové zdravotní normy se jen těžce zavádějí. Vezměme si příklad olova, jednoho z nejběžnějších těžkých kovů vyskytujících se v naší pitné vodě: Evropská unie v roce 1998 snížila maximální povolenou hladinu olova v pitné vodě z veřejného zásobování z 50 na 10 µg/l.
Vzhledem k vysokým nákladům a vyspělé technologii potřebné pro odstranění olova z vody nemusí dodavatelé vody z veřejného zásobování novou normu do roku 2013 dodržovat.
Ze stovek znečišťujících látek vyskytujících se v naší vodě se jich důsledně monitoruje jen několik desítek:
Mikroorganismy – Voda je velice dobrou živnou půdou pro mikroorganismy.
Mikrobiologická stabilita pitné vody je jedním z nejdůležitějších ukazatelů jakosti vody; přesněji řečeno je ukazatelem toho, zda je voda přijatelná z hygienického a zdravotního hlediska.
Voda, která se používá na pití, přípravu pokrmů a pro osobní hygienu nesmí obsahovat bakterie a viry, protože ty mohou způsobovat velmi nebezpečné choroby.
Chemické látky mohou způsobovat nebezpečné choroby.
- Arzén – Zvýšený výskyt arzénu může způsobit akutní nebo chronickou otravu. Ta vede ke změnám v centrálním nervovém systému, v trávicím a dýchacím ústrojí, jakož i ke změnám na kůži.
- Olovo – Otrava olovem může být způsobena stavem vodovodního potrubí. Olovo může vyvolat zánět nervů, onemocnění mozku, anémii a poruchy trávení. Olovo se ukládá v tkáních, především pak v mozkové tkáni, a může způsobit trvalé poškození nervového systému.
- Rtuť – Přítomnost rtuti a jejích sloučenin může zanechat vážné následky. Může například poškodit srdeční sval a močové ústrojí a vyvolat onemocnění trávicího ústrojí, poškození kůže, vypadávání vlasů atd.
- Kadmium – Výzkum prokázal, že kadmium a jeho sloučeniny jsou karcinogenní. Kadmium se hromadí převážně v ledvinách a má velice dlouhou životnost (10 až 35 let).
- Pesticidy – Pesticidy vyskytující se v odpadní a průmyslové vodě, jakož i ve vzduchu se stále častěji dostávají do přírodních zdrojů vody.
Výzkum prokázal, že pesticidy jsou pro člověka velice nebezpečné, zejména pak pro jeho centrální nervový systém a játra. Celá řada pesticidů je kromě toho také karcinogenních.
Chci získat více informací nebo si chci objednat.
Video
Autor: Důvod proč redakce |